Veel legendes vertellen ons over de oorsprong van deze verkwikkende drank.
De meest populaire legende vertelt het verhaal dat een herder genaamd Kaldi in Ethiopië zijn geiten naar de weide leidde en merkte op dat ze na het eten van de bessen van een wilde plant erg opgewonden waren. De herder kon geen verklaring vinden, dus vertelde hij een abt over dit feit. De abt begreep de eigenschappen van die plant en bereidde een bittere en warme drank met de bonen, die het lichaam nieuw leven inblies en ervoor zorgde dat mensen zich klaarwakker en energiek voelden.
De abt deelde zijn ontdekking met de andere monniken van het klooster, dus het stimulerende effect van deze bonen begon zich te verspreiden.
Koffie werd naar Arabië gebracht en begon wijdverbreid om populair te worden in de hele wereld. Net als bij andere planten en zaden, is de ontdekking en verspreiding van koffie ook verbonden met oorlogen, kolonisatie en handel, omdat degenen die betrokken waren bij oorlogen en kolonisaties koffie meenamen tijdens hun reizen naar vreemde landen.
Koffie kwam naar het westen via Venetië, waar de eerste “Coffee Shop” werd geopend in 1640. Vanwege het onmiddellijke succes verspreidden koffie en koffiebars zich ook in Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland.
Koffie bereikte de Verenigde Staten rond 1670 via Nederlandse kolonisten, die hun Europese gewoonten oplegden. Koffie begon pas in de tweede helft van de 18e eeuw populair te worden in Amerika, toen veroverde het snel de markten in de belangrijkste Amerikaanse steden.